“Ontwerp een complete huisstijl voor het nieuwe hoveniersbedrijf Stijlvol Groen Hoveniers inclusief logo, visitekaartjes, briefpapier en reclame uitingen.”

De eigenaar van Stijlvol Groen Hoveniers heeft – voordat hij zijn eigen bedrijf startte – bij hoveniersbedrijven gewerkt die aan de top staan. Zijn hoveniersbedrijf moest dezelfde uitstraling krijgen, als de hoog genoteerde bedrijven waar hij voor heeft gewerkt. Deze uitstraling begon met het bedenken van een passende naam. Uiteindelijk, na veel brainstormen en overleg, is de winnende bedrijfsnaam Stijlvol Groen Hoveniers geworden. Deze naam past bij de gewenste uitstraling en geeft mogelijkheid tot groeien. Bovendien zorgt “hoveniers” in de bedrijfsnaam ervoor dat deze veel op de website vermeld zal worden, wat beter is voor de Search Engine Optimalisation. Vervolgens was het tijd voor het ontwerpen van een bijpassend logo.

Ideation
verschillende-vormen

Als eerste is er gekeken naar de typografie, en de vormen waarin de woorden zijn gerangschikt. Onder elkaar, naast elkaar of een mix van beide. Er is gekozen voor de variant waarbij “Stijlvol Groen” boven “Hoveniers” staat.
lettertypes

Vervolgens was het tijd om te gaan kijken naar de typografie. Veel lettertypes zijn de revue gepasseerd, van sierlijk en authentiek tot strak en modern. Bij de gewenste uitstraling van het bedrijf zou een sierlijk lettertype wel passen, maar dit zou een mismatch zijn met het beroep. Hovenier zijn is hard werken, en daar is niets gracieus aan. Het moest dus een strak en moderne typografie krijgen. Uiteindelijk is er voor minder voorspelbare lettertype gekozen (linker rij, tweede van boven). Dit lettertype is wat spannender en net even iets anders dan de rest. Echter vond ik de letter “j” niet mooi staan, en komt deze onder de margelijn uit waardoor “Hoveniers” er niet in de breedte onder zou kunnen. Deze letter is dus handmatig aangepast.
Varianten "Hoveniers" Stijlvol Groen Hoveniers

Na de perfecte typografie voor “Stijlvol Groen” gevonden te hebben, was het de beurt aan “Hoveniers.” Het lettertype was er al, de typografie ontbrak echter nog. Verschillende opties zijn overwogen, uiteindelijk is er gekozen voor de variant waarbij de gehele breedte wordt gebruikt, en die maar 75% van de oorspronkelijke hoogte heeft (middelste, rechter rij).

logo-schetsen

Nadat de typografie gemaakt was, moest er nog een beeldmerk komen om het logo helemaal af te maken. Dit moest uiteraard iets te maken hebben met het vak wat beoefend wordt, maar kreeg als extra eis nog dat het beeldmerk aan de woorden “vast” moest zitten, waardoor het een geheel zou vormen. Meer dan 50 verschillende iconen zijn geschetst, met uiteindelijk onderstaand resultaat.
Zwart beeldmerk Stijlvol Groen Hoveniers

 

Kleuren
Om de juiste kleuren voor het logo te kiezen, zijn de kleurstalen gebruikt die gemaakt zijn door Google. In eerste instantie zijn de bovenste drie kleuren (Lime, Light Green en Green) gekozen met als donkere kleur de 900 van “Green.” Bij het kiezen van de kleuren moest er ook rekening gehouden worden met de kosten bij het drukken. Bij veel drukkerijen moet er per kleur betaald worden, en ondanks dat kwaliteit vaak ook geld kost, was het toch belangrijk om hier rekening mee te houden.
Groene kleurenstaal Stijlvol Groen Hoveniers

Kleurenstaal Stijlvol Groen Hoveniers

Logo Stijlvol Groen Hoverniers

Huisstijl
Visitekaartjes Stijlvol Groen Hoveniers

Huisstijl Stijlvol Groen Hoveniers

Flyers Stijlvol Groen HoveniersFijne jaarwisseling namens Stijlvol Groen Hoveniers

Tuinbord Stijlvol Groen Hoveniers

Beletterde bus Stijlvol Groen Hoveniers

www.stijlvolgroenhoveniers.nl