Dit project is gemaakt ter uitbreiding van mijn portfolio en representeert op geen enkele manier de richting die Blokker op wilt gaan.

Positioning is...
Het probleem
Probleem Blokker

De afgelopen tijd heeft de Blokker veel publiciteit gekregen, ze zouden op het puntje van een faillissement staan. Het Eindhovens Dagblad schrijft het volgende: “De formule van de Blokker is slecht. Ze moeten zich meer gaan richten op de online verkoop. Hun grote concurrent is de Action.” De Metro voegt het volgende daar aan toe: “Veel traditionele winkelketen verkeren in zwaar weer. Is er nog wel een toekomst voor de Blokker? Prijsvechters (zoals de Action) verpesten het voor hen.” Marketing- en merkadvisieur Wiemer Snijder denkt dat Blokker zich zou kunnen presenteren als discountmerk, maar dan net een tikkie beter.

De Blokker te duur is om te kunnen concurreren met prijsvechters zoals de Action, maar er mist te veel sfeer in de winkel om te kunnen concurreren met woonwinkels zoals Pronto Wonen. De positionering van de Blokker is niet goed en moet daarom worden veranderd.

Probleemstelling: Hoe kan Blokker een faillissement voorkomen door het merk en de winkels sfeervoller te maken?

 

De gewenste uitstraling
Gewenste uitstraling Blokker Personalia

Logo design
Huidig logo Nieuw logo

Logo designHet oude logo was simpel, strak en door de kenmerkende oranje kleur goed herkenbaar. Maar meer sfeer in de winkel betekend ook meer sfeer in het logo. Het nieuwe logo moet beter bij de gewenste sfeer passen en naadloos aansluiten op de doelgroep die is vastgesteld in een persona. Het logo moet vrouwelijker worden, het zijn immers de vrouwen die deze huishoudwinkel bezoeken. Warme kleuren en ronde vormen, geen harde lijnen; het moet warmte en gezelligheid uitstralen.

In het symbool komt het oude blokje terug omdat dat erg typerend is voor de Blokker, bovendien zeer herkenbaar en komt het terug in de naam. Het bovenstaande blokje heeft de kleuren paars, rood en blauw en representeert niet alleen het vertrouwde van de Blokker maar ook de nieuwe weg die ze aan gaan slaan. De linkerhelft van het blokje is namelijk ook een driehoekje dat vaak wordt afbeeld als “play” symbool. De letters zijn sierlijker en ronder gemaakt waardoor ze meer vrouwelijk zijn. Deze zijn zelf gemaakt in plaats van een standaard lettertype uit te kiezen, hierdoor is het echt uniek.

 

Sfeer in de winkel
Huiding winkelbeeld Nieuw winkelbeeld

De winkels van de Blokker zijn erg rommelig met stellingkasten vol producten en gangen waar je nog maar net door kunt lopen. De Blokker moet meer sfeer in de winkel krijgen en echt een beleving worden voor de klant. Ze moeten er rustig door heen kunnen lopen, geïnspireerd raken en een kopje thee kunnen drinken. In plaats van kussens in een stellingkast te proppen worden deze leuk op een bank neergelegd. Een tafel wordt opgedekt met kleden, lopers, servies en glazen. Fotolijstjes worden niet meer aan de kant gepropt maar leuk aan een muur opgehangen. De klant heeft dan meteen een beeld van hoe het eruit ziet en welke sfeer de producten creëren.

 

Marketing uitingen
10 Nieuwe reclame uitingen

De reclame folders zijn druk, onoverzichtelijk, vrij oranje en erg schreeuwerig. De prijs verkocht het product en niet het product zelf. De klant moet het product zo mooi vinden dat de prijs ze eigenlijk niet meer uitmaakt. De nieuwe reclame uiting is rustiger bovendien staat het product hierin centraal, niet de prijs. Het creëert meer sfeer en is het erg overzichtelijk.

Blokker is...