Dit is een schoolopdracht voor Advanced Business Creation en is door Anne-loes van Prooien –  master in imagineering – met een 7,7 beoordeeld. 

“De student gaat zelf in groepsverband op zoek naar een opdrachtgever waarvoor zij een innovatie opdracht mogen uitvoeren en uiteindelijk vier concepten zullen presenteren.”

Logo N.G. Consultancy

Om professioneel over te komen bij de opdrachtgevers is er besloten om tijdelijk het fictieve advies bureau N.G. Consultancy op te starten. Onder deze naam is de onderstaande opdracht voor Ericsson en Unicef uitgevoerd.

 

De innovatie opdracht
De afdeling Global Competence Domain Media & Applications van Ericsson wil graag een samenwerking aangaan met Unicef. Unicef is op zoek naar een manier om meer donateurs te kunnen werven op bijvoorbeeld evenementen waar zij een samenwerkingsverband mee hebben. Ericsson kan helpen door dit te doen onder de vlag van maatschappelijk verantwoord ondernemen en hiermee exposure te creëren voor zichzelf. Een van de pijlers die buiten de domeinen van industry and society staan, maar waar de laatste jaren wel veel aandacht aan wordt besteed is Ericsson Networked Events. Dit platform dat ooit is ontwikkeld voor grootschalige sportevenementen heeft in Nederland kans om te worden ingezet bij grote muziek evenementen of festivals. Dit product was het initiële verband met Unicef, omdat zij hierin wel mogelijkheden zagen om donateurs mee te verwerven. N.G. Consultancy is ingeroepen om het proces te versnellen, informatie te structureren en om op korte termijn tot uitvoerbare en creatieve concepten te komen die door Ericsson ontwikkeld kunnen worden.

Networked Society Essentials

Projectdoelstellingen
– Binnen drie weken een passende oplossing voor Unicef creëren, waarbij zij binnen een middelgroot event (minuten 1.000 bezoekers) succesvol 50% van de bezoekers bereiken met Unicef exposure.
– Binnen drie weken een passende oplossing bedenken die Ericsson kan aanbieden aan Unicef om zo de exposure van Ericsson te verhogen op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen in het algemeen.
– Een passende oplossing aanbieden waarbij Unicef significant meer omzet genereert gedurende meerdere evenementen in 2016/2017. De oplossing moet de potentie hebben binnen 2 jaar de omzet met 5% te verhogen.
– De opgeleverde concepten moeten resulteren in voldoende exposure in verhouding tot de effort die Ericsson erin moet stoppen.

 

Ideation
meer-donateurs-voor-unicef

 

meer-inkomsten-donateurs

Uitgelicht gebouwDe concepten
1. Uitlichten van objecten on demand
Het idee vanuit Unicef en Ericsson startte bij het projecten van teksten toegestuurd door het publiek op bijvoorbeeld gebouwen tot het uitlichten van een fontein in de Unicef kleuren. Na dit idee goed in de convergerende fase te hebben onderzocht is het idee omgebouwd tot het ‘’On Demand’’ besturen van ieder object dat ook maar voorhanden is. Om er een praktische voorstelling van te maken kan een evenement zich bijvoorbeeld afspelen in de binnenstad. Een object naar keuze kan worden uitgelicht naar wens van de bezoekers. Bezoekers kunnen verschillende comando’s geven zoals een kleur, een kleur combinatie en de snelheid van knipperen via SMS. Dit SMS bericht kost bijvoorbeeld €1,50 en daarmee wordt het opgevraagde commando losgelaten op het object.

2. Mysterie box
De Mystery Box is een box die geplaatst wordt op diverse evenementen en festivals. Met name de doelgroep ‘jeMysterie boxugd’ bezoekt festivals. Het is de bedoeling om bezoekers van het desbetreffende evenement of festival nieuwsgierig te maken naar deze box door een mysterieuze maar toch leuke sfeer rondom de box te creëren. Hierdoor zullen de bezoekers vanzelf nieuwsgierig worden en de MysteryBox bezoeken. Binnen aangekomen treffen ze een unieke beleving en wordt er een boodschap gedeeld die gerelateerd is aan Unicef. Vervolgens worden de bezoekers na aanleiding van de boodschap er toe geleid om een SMS te sturen waarmee ze geld doneren voor Unicef. Hiermee begint ‘de echte experience’ in de box pas echt. De boodschap wordt op een leuke manier gebracht en hier kan gevarieerd mee worden. Daarnaast is het een voordeel van deze box dat deze zorgt voor veel exposure, hij is overal inzetbaar en de box is eenvoudig te verplaatsen. Overigens is de entree van de box gratis.

3. Unicef bracelet
De Unicef Bracelet is een armbandje waar een lampje in zit. Het oorspronkelijke idee was om deze gratis weg te geven en tegen betaling – door middel van een SMS’je – te activeren. Echter is uit de testfase gebleken dat dit minder realistisch is. Hierdoor is besloten dat de bezoekers van festivals en muziek evenementen de Unicef Bracelet kan kopen voor een of twee muntjes. Dit is tevens ook erg laagdrempelig en veel mensen zullen aan het einde van de dag of het weekend nog muntjes over hebben die ze aan zoiets willen besteden. In de armbandjes zit een chip waardoor Ericsson kan zien waar deze zich bevinden en ze ook kan besturen. Hierdoor kunnen de lampjes bijvoorbeeld “loopen” en een soort wave maken. Dit geeft in het donker een extra leuk effect! De bandjes kunnen vanaf €2,- worden ingekocht. Een gemiddeld muntje op een festival of muziek evenement kost €2,50, dat zou bij de prijs van een muntje (zonder distributie- en verkoopkosten) een winst opleveren van €0,50 per verkocht bandje.

4. Peer to peer app
Peer2Peer wordt al langer gebruikt bij Firechat, een bedrijf dat een app heeft ontwikkeld die een eigen netwerk aanmaakt door het gebruik van Wifi en Bluetooth. Wat nou als Unicef die voor gelijke rechten vecht er nu voor kan zorgen dat iedereen (tegen betaling) contact met elkaar kan hebben op een festival? Zonder het gebruik van het reguliere netwerk dat vaak ontoereikend is of overbelast.

 

De projectgroep bestond uit Rowin van Asseldonk, Thomas Brekelmans en Sandra-Anna Fonken.

Het volledige einddocument is op aanvraag beschikbaar.