Dit innovatievoorstel is tot stand gekomen tijdens mijn stage bij Conversicom, als onderdeel van Advanced Business Creation en is door Teun Swinkels –  bedrijfseconoom – met een 8,1 beoordeeld. 

“Schrijf een innovatievoorstel na alle stappen van de innovatiecyclus te hebben doorlopen.”

Dit verslag gaat over het innoveren van het Abayo CMS. Abayo is een product van Conversicom; een bedrijf dat software oplossingen levert voor heel ondernemend Nederland. Zij bedenken en realiseren samen met haar klanten de slimste internet toepassingen gericht op resultaat. Door gebruik te maken van de modernste technieken en de kennis en ervaring van hun eigen developers en software architecten houden ze de time to market kort en de investeringen laag. Conversicom levert resultaat.

Dit innovatievoorstel zal betrekking hebben op product prestatie, omdat Abayo als product geïnnoveerd moet worden. Product prestatie is kort gezegd hoe de onderscheidende eigenschappen en functionaliteiten van een product ontwikkelt. Het beschrijft de waarde, functies en de kwaliteit van een product of dienst. Dit kan zowel voor een compleet nieuw product, als voor een verbetering van een al bestaand product.

Abayo logo banner

Het probleem
De doelgroep, heel ondernemend Nederland, ziet Abayo momenteel als een systeem waarmee ze een internet oplossing (bijvoorbeeld in de vorm van een website of een webshop) kunnen maken, maar niet als een service waarmee ze bijvoorbeeld meer klanten kunnen genereren. Het doel is dan ook om door middel van innovatie ervoor te zorgen dat de doelgroep Abayo gaat zien als een service en niet meer als een systeem. Er zal uiteindelijk een nieuw business model canvas worden gemaakt en opgeleverd.

Onderzoeksvraag: Hoe kan Conversicom door middel van product prestatie innovatie ervoor zorgen dat de doelgroep Abayo niet meer als een systeem maar als een service gaat zien?

 

Inzichten uit de problem finding
– Het gebruik van mobiel internet is de afgelopen jaren enorm gegroeid.
– Er zijn ontzettend veel valkuilen in de content strategie van bedrijven, ondanks dat dit het belangrijke aspect is van een website.
– De unieke meerwaarde die Abayo biedt is het maatwerk en de support die ze leveren, dit mag meer worden belicht zodat ze ook op de markt een onderscheidende positie in kunnen nemen.
– Het vernieuwde Abayo moet een plek geven aan alle nieuwe trends die komen en gaan.
– In het Abayo systeem zitten nog heel wat bugs die er eerst uit moeten, voordat het systeem verder geïnnoveerd kan worden.
– De meeste ondernemers hebben een website om meer leads te kunnen generen, en dus om aan meer klanten te komen. Klanten moeten contact met ze op kunnen nemen, en het is belangrijk dat de website laat zijn wat zij hun (potentiële) klanten te bieden hebben. Ook is een goede SEO strategie van belang, echter hebben met name kleine bedrijven hier weinig kennis over. Verder is een herkenbare huisstijl en goede branding onmisbaar en moet de website snel zijn. Eenvoudige processen met weinig handelingen zijn hierbij van groot belang.

 

Ideation
Ideation

Het concept
Uit de ideation fase zijn drie concepten gekomen die tot één concept samengevoegd zullen worden.

1. InfoQ
Logo InfoQ
Bij het aanmaken van een account op Abayo zullen gebruikers een vragenlijst krijgen die ze in kunnen vullen. Als ze hier geen behoefte aan hebben kunnen ze deze uiteraard ook overslaan. Hier zullen vragen naar voren komen zoals de reden van de website, in welke branche ze werken, hoe gevorderd ze zijn in het maken en beheren van een website en dergelijke. Hierdoor zal Sensei (zie volgende alinea) de gebruiker beter leren waardoor hij kan inspelen op hun wensen en behoeften.

Sensei2. Sensei
De Sensei, de oude wijze man uit het logo van Abayo, zal tot leven komen en het beeld worden van advies. Hij zal een tutorial van het systeem aan nieuwe gebruikers geven, voorkeuren onthouden en tips geven. Doordat de Sensei neer gezet wordt als een wijze man zal hij in een pop-up met interessante tips komen, bijvoorbeeld om beter vindbaar te zijn in zoekmachines. Tot slot zal hij een inspirator, energizer en motivator zijn. Sensei zal niet alleen een functie in het Content Management Systeem zijn, maar veel meer dan dat. Hij zal degene zijn die de gebruiker te woord staat als hij naar de helpdesk belt voor vragen of als hij via een chatfunctie een probleem wil bespreken. Ook zal het mogelijk zijn om bij deze oude wijze man een workshop te boeken. Tegen kosten zal het mogelijk zijn om regelmatig een gesprek met Sensei te krijgen. Hij zal dan vertellen hoe de gemaakte website nog beter kan door met effectieve tips te komen.

3. Platform
Het belangrijkste doel van dit platform is om branches bij elkaar te brengen en klanten gemakkelijk en snel in contact te laten komen met bedrijven. Bedrijven die een website bij Abayo hebben, zullen in dit platform te vinden zijn. Voor consumenten die hier gratis lid van worden, zal het een gemakkelijke manier zijn om in contact te komen met bedrijven. Gebruikers kunnen op dit platform bedrijven ook een ranking geven en een review plaatsen. Bedrijven zullen door de reviews ook meteen meer inzicht krijgen in waarom zij niet de beste zijn en hieraan kunnen werken. Via dit systeem zal het ook heel gemakkelijk zijn om snel contact op te kunnen nemen met het desbetreffende bedrijf. Bij de zoekresultaten zal het mogelijk zijn om te bellen via de computer of mobiel, en op de website zelf zal een balk zitten met de contactgegevens en een button om snel te kunnen handelen. Via dit platform zal het ook mogelijk worden om met andere gebruikers onderling te mailen en gevonden bedrijven/websites met elkaar te delen, of om een website te volgen.

Landingspagina Abayo

Dit is de landingspagina die iemand ziet als hij zich als bedrijf wil registreren bij Abayo: The Ultimate Business Platform. Deze landingspagina zal voor een consument anders zijn, omdat zij immers ook andere behoeftes hebben waar het Abayo Business Platform op in zal moeten spelen. De mogelijkheid om deze landingspagina voor beide doelgroepen (consumenten en bedrijven) anders te doen, is er door een andere link te koppelen aan advertenties. Op LinkedIn zal bijvoorbeeld de link komen die naar bovenstaande landingspagina gaat en op Facebook zal een link komen die leidt naar de landingspagina die geschikt is voor consumenten.

Aanmelden als consument/bedrijf

Vervolgens zal gevraagd worden of de bezoeker zich wil aanmelden als consument of als bedrijf.

Abayo account aanmaken

Het aanmaken van een account zal er zo uit komen te zien. Voor een consument is dit formulier vergelijkbaar, echter hoeven zij minder gegevens in te vullen. Alleen voor- en achternaam en het e-mailadres is voor hen voldoende.

Voorkeuren voor Abayo

Nadat het bedrijf een account heeft aangemaakt zal er naar zijn voorkeuren gevraagd worden door InfoQ zodat Sensei hier rekening mee kan houden bij het tonen van bijvoorbeeld verschillende templates. De gebruiker is niet verplicht om alle velden in te vullen. Deze stap kan ook worden overgeslagen voor degene die hier geen interesse in hebben.

Een Abayo template kiezen

Vervolgens zal hij een aantal templates te zien krijgen – deze zullen gebaseerd zijn op de informatie die is aangegeven bij InfoQ – waaruit gekozen kan worden. Deze zijn volledig te bewerken en aan te passen naar de huisstijl en smaak van het desbetreffende bedrijf. Hierbij is ook de interactie en hulp die Sensei biedt te zien.

Een Abayo template kiezen

Als er voor gekozen is om eerst een voorbeeld van het template te zien, zullen ze dat in de vorm van bovenstaande afbeelding te zien krijgen. Op deze manier krijgt het bedrijf meteen te zien hoe de website eruit zal komen te zien op een computer, laptop en smartphone. Als het bedrijf al een website heeft maar een nieuw template wil, zal bij deze preview het template te zien zijn met de content van hun website. Daardoor ziet hij meteen hoe het eruit zal komen te zien.

Abayo: The Ultimate Business Platform

Dit is de homepage van het platform. Links bovenin zal Sensei altijd staan. Als er op hem geklikt wordt komen er opties tevoorschijn om hulp te krijgen. Het eerste symbool bovenin – van de Japanse vrouw – is het profiel van degene die zich heeft aangemeld. Daarnaast staan alle berichten die hij heeft ontvangen in de vorm van een origami duif. Het laatste symbool – de lampion – gloeit geel als er ongelezen notificaties zijn. Tot slot is er nog een zoekfunctie om naar een bedrijf te zoeken in de Abayo database. Achter de website staan ook nog een aantal iconen, als de bezoeker op de telefoon klikt wordt het desbetreffende bedrijf meteen gebeld. Dit kan gewoon via de telefoon als het platform op een smartphone is geopend, op een computer zal het via Skype, Facetime of dergelijke applicaties gaan. Daarnaast staat wederom de origami duif waarmee een bericht naar het bedrijf verstuurd kan worden en het laatste icoon geeft aan of de gebruiker de website al volgt of niet. Daarnaast is de ranking te zien en kunnen reviews over het bedrijf worden gelezen.

Sensei in het Abayo Platform

De afbeelding hierboven laat de functie van Sensei zien. Het is niet alleen het logo van Abayo en het Abayo Business Platform, maar zal ook echt een functie hebben en het symbool voor hulp zijn. Als er met de muis overheen gegaan wordt zal het menu, zoals op de vorige bladzijde te zien is, uitschuiven. Hierbij hebben de gebruikers de mogelijkheid om een workshop van Sensei te boeken, de meest gestelde vragen te lezen of om te kijken of hun vraag er al bij zit en ze daar snel een antwoord kunnen vinden. Ook is er de mogelijkheid om te kunnen chatten met Sensei of om te bellen met Sensei zodat gebruikers snel geholpen kunnen worden met hun specifieke vraag of probleem.

 

Business Model Canvas
Oude BMC Abayo

Nieuwe BMC Abayo

De bovenste afbeelding laat het Business Model Canvas zien in de huidige situatie van Abayo. Het onderste BMC laat zien wat er gebeurd met de negen bouwstenen voor Abayo: the Ultimate Business Platform.

Het volledige innovatie rapport is op aanvraag beschikbaar.